Drugi wykład cyklu ACCh Temat: Wojna chemiczna w przyrodzie
W trakcie wykładu 20 listopada dr Adam Pieczonka zaprezentował związki chemiczne, które są wykorzystywane przez dobrze nam znane rośliny do zwalczania innych organizmów. Poznaliśmy podstawowe techniki walki roślin z mikroorganizmami, grzybami, zwierzętami, ludźmi oraz to w jaki sposób rośliny wpływają na inne rośliny. Omówił również wykorzystanie niektórych związków w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym czy medycynie ludowej.
Trzeci wykład cyklu ACCh Temat: Kwas i zasada - dwa pojęcia, wiele znaczeń.
Czy kwas może być zasadą? A zasada kwasem? Co oznacza pojęcie twardy kwas? Co odróżnia go od miękkiego kwasu? Na te pytania dr Paweł Urbaniak opowiadał nam w trzecim wykładzie Akademii11 grudnia.. Kwasy, zasady - pojęcia nieobce każdemu, kto posiadł choć część wiedzy chemicznej. Wydawało nam się, że dobrze wiemy czym jest kwas a czym zasada. Jednak te pojęcia są bardziej tajemnicze i zagmatwane niż moglibyśmy sądzić.
Czwarty wykład cyklu ACCh Temat: "Kuchnia - laboratorium młodego chemika",
15 stycznia 2014r dr Sylwia Belica przekonała nas o tym, że najciekawsza chemia jest wokół nas na co dzień! Z jakich związków chemicznych składają się: mleko, mąka, coca-cola lub żelowe misie? Czy pieczenie, smażenie i gotowanie są procesami chemicznymi? Co dzieje się w czasie ich przebiegu? Zobaczyliśmy, ze będąc we własnej kuchni mamy możliwość wykonania fajnych doświadczeń, a kuchnia to prawdziwe laboratorium.
Maria Żak